SUNA-NE: +40 266 218155
RO   EN

Cum să alegeți un încărcător de carieră?

Cumpărarea unui echipament nou nu este niciodată o decizie simplă, în special în cazul carierelor, minelor și în construcții. Alegerea încărcătorului potrivit nu ține de noroc, iar costul inițial nu este singura caracteristică pe care ar trebui să luați în considerare.

Potrivit unui studiu al unui producător de top, în care au fost analizate datele informaționale de la mii de utilaje folosite în cariere și în construcții în întreaga lume, prețul inițial al unui încărcător constituie numai 25% din întregul cost pe care îl presupune acesta în întregul său ciclu de viață.

Așadar, cum rămâne cu restul de 75%? Aici găsiți o detalierea costurilor:

  • Combustibil 56%
  • Întreținere 18%
  • Înlocuirea cauciucurilor 15%
  • Reparații 11%

Și atunci, cum ar putea fi evaluată achiziționarea unui încărcător nou? Să luăm la rând factorii principali.

Dimensiuni

Este important să alegi un încărcător în funcție de mărimea potrivită, conform tipului de operațiuni și de condițiile specifice din șantier. Dacă vorbim despre cariere de mari dimensiuni sau despre cariere deschise, vehiculele vor trebui să fie de dimensiuni mari astfel încât să facă față traseelor lungi în condiții aspre, pe când în cazul peșterilor mai mici, acestea vor trebui să fie mai mici, proporțional cu lucrările ce trebuiesc efectuate.

Ce trebuie evaluat mai exact? În primul rând, volumul de piatră sau de material extras, apoi capacitatea de încărcare a celorlalte vehicule folosite la fața locului. Ar fi inutil să cumperi un încărcător prea mare în comparație cu capacitatea de minare a zăcământului, sau un încărcător care poate să încarce mai multe tone de material decât capacitatea maximă a autobasculantei care îl va transporta mai apoi. Trebuie să existe un echilibru!

Durată

Timp de câte ore va putea funcționa vehiculul în timpul ciclului său de viață? Acesta este cu siguranță unul din cei mai importanți factori de luat în considerare în momentul achiziționării – rata între costul inițial și orele de funcționare anticipate îți oferă o perspectivă mai bună în legătură cu distribuirea costului pe parcursul anilor de utilizare.

Experții consideră că un încărcător are o durată de viață medie de aproximativ 30,000 de ore de lucru, în mod ideal, 2,000 pe an. Aceste date, împreună cu cele declarate de către producător, îți oferă elemente de evaluare folositoare.

Întreținere, cauciucuri și reparații

Costurile obișnuite de întreținere trebuiesc luate neapărat în considerare pentru o evaluare clară a Costurilor Totale ale Proprietății (și anume,valoarea totală a tuturor costurilor în raport cu întreaga perioadă de funcționare). În mod periodic, vehiculul trebuie verificat pentru a determina dacă unele componente ar trebui înlocuite (filtrele de ulei și de aer, uleiul, cilindrii hidraulici etc.), iar după un anumit număr de ore de funcționare, trebuie programată înlocuirea cauciucurilor.

Cauciucurile pentru acest tip de utilaj sunt destul de scumpe și pot afecta considerabil bugetul companiei. Din acest motiv trebuie să le alegi cu grijă: trebuie să fie rezistente, să ofere performanțe ridicate, să reziste în timp și să facă față la găurile și defecțiunile cauzate de factorii externi, care într-adevăr pun cauciucurile la încercare.

Din acest punct de vedere, cauciucurile BKT din gama EARTHMAX ți le oferă pe toate. De fapt, au fost concepute special pentru autobasculantele, încărcătoarele, buldozerele și autogrederele folosite în cariere, mine și oriunde altundeva unde condițiile de lucru sunt foarte dificile.

În cele din urmă, să nu uităm de posibilele probleme, precum defecțiunile minore sau accidentele care necesită intervenții neplanificate, cu costuri aferente reparației sau pieselor de schimb, sau costurile cauzate de timpul de nefuncționare al utilajului, ce implică scăderea productivității și a profitului companiei.