SUNA-NE: +40 266 218155
RO   EN

Cum să-ți alegi anvelopa potrivită pentru ATV

Piața aftermarket pentru ATV-uri este plină cu produse care promit îmbunătățirea performanței vehiculului.

De la țeava de eșapament slip-on pentru mai multă putere, ghidon anti-vibrație pentru mai mult comfort, suspensie upgradată pentru o manipulare mai bună – lista opțiunilor nu are sfârșit. În orice caz, când vine vorba de îmbunătățirea performanței ATV-ului, primul și cel mai important lucru este punctul, unde vehiculul transferă puterea motorului către sol, anvelopele.

Un set nou de anvelope poate modifica performanța ATV-ului mai mult ca orice alt upgrade. Schimbarea anvelopelor este primul lucru ce trebuie luat în considerare când doriți să transformați un utilitar ATV într-un long-distance cruiser, technical rock climber, sau un quad sportiv într-un vehicul motocross. 

Proprietarii de ATV-uri au o mulțime de opțiuni când vine vorba de a alege anvelopa potrivită pentru vehiculul lor. Anvelopele ATV nu numai că sunt upgradate cel mai des dintre toate piesele – versiuni noi apărând aproape în fiecare an –  dar și sunt și primul lucru care este schimbat cu un produs aftermarket.

Schimbarea actuală a anvelopelor nu este un lucru prea complicat, dar alegerea anvelopei potrivite poate să dea dureri de cap riderilor.

De unde știi că anvelopa trebuie schimbată?

Dacă nu căutați să schimbați anvelopele de stoc, când exact trebuie schimbate anvelopele? În primul rând, poate că o să simțiți la viraje că aderența cauciucurilor s-a schimbat, vehiculul nu are tracțiunea obișnuită, este timpul să vă uitați după anvelope noi.

Anvelopele trebuie verificate înainte și dupa fiecare deplasare. Dacă crampoanele sunt deja rotunjite sau materialul anvelopei este foarte uscat, decolorat sau crăpat, trebuie să vă pregătiți pentru a investii în anvelope noi. Verificați cu prudență presiunea anvelopelor înainte de fiecare deplasare, fiindcă o presiune incorectă a anvelopelor duce la o manevrabilitate proastă și uzură ridicată.

Primul pas în alegera anvelopei potrivite este cunoașterea tipului de teren unde va fi folosit ATV-ul. În general sunt cinci tipuri de anvelope ATV: all-purpose, pentru noroi, pentru nisip, motocross și off-road. Cele mai folosite sunt anvelopele „all-purpose”, ele fiind adecvate pentru cele mai multe tipuri de folosință. Anvelopele “all-purpose” oferă un grip adecvat ideal pentru deplasările pe orice fel de teren.

Anvelopele W207 pentru ATV-uri de la BKT având toate proprietățile bune ale pneurilor „all-purpose”, reprezintă cea mai bună alegere pentru majoritatea proprietarilor de ATV. Având crampoane special proiectate, oferă performanțe superioare în orice condiții și o aderență laterală excelentă. Banda de rulare specială oferă aceeași performanță ridicată atât on-road și off-road. 

Ce înseamnă numerele?

Pe flancul anvelopei ATV-urilor este imprimat un cod, similar cu codul de pe anvelope pentru mașini. Pentru o alegere corectă a anvelopei, trebuie să știm ce înseamnă codul respectiv.

De obicei codul de pe flancul anvelopei arată așa:

25 x 8.00 – 10

  • Primul număr (ex. 25) reprezintă înălțimea totală a anvelopei după ce a fost montată pe jantă și umflată la presiunea prescrisă de producător.
  • Al doilea număr (ex. 8.00) reprezintă lățimea totală a anvelopei după ce a fost montată pe jantă și umflată la presiunea prescrisă de producător.
  • Al treilea număr  (ex. 10) reprezintă diametrul jantei pe care poate fi montat anvelopa. 

Toate dimensiunile afișate sunt exprimate în inch.

Concluzie

Fiecare rider ATV are propriul său stil, propriile obiceiuri și preferințe. Deși acest aspect este esențial pentru a face alegerea potrivită, el este ignorat de multe ori atunci când se cumpără anvelope.

Unele anvelope au o aderență ridicată, altele au o manevrabilitate uluitoare, unele au un randament kilometric foarte bun sau un consum redus de carburant, altele se comportă bine pe teren noroios, accidentat sau în condiții dificile de iarnă, etc.

Anvelopele W207 „all-purpose” de la BKT au de regulă caracteristici la fel de bune pe șosea ca și pe drumuri neasfaltate. Aceste tipuri de anvelope sunt recomandate dacă circuli în proporție de cel puțin 30% pe drumuri de țară, cu pietriș, piatră cubică sau cu nisip. Ele au pe banda de rulare blocuri de cauciuc cu mai multe fațete care asigură tracțiune în orice direcție pe aceste suprafețe.

Pentru oferta noastră de anvelope pentru ATV-uri vă invităm să vizitați Webshop-ul Impar!