SUNA-NE: +40 266 218155
RO   EN

Ghid de bune practici pentru evitarea compactării solului

Compactarea solului, prin definiție, înseamnă că densitatea solului crește, cu alte cuvinte, fiecare litru de sol cântărește mai mult atunci când porii sunt comprimați. Compresia de pori, care altfel ar transporta apa și aerul, împiedică creșterea rădăcinilor și poate duce la un deficit de oxigen. Prin folosirea tehnologiilor și utilajelor învechite, peste 65% dintre terenurile agricole ale Europei de Est sunt compactate, fenomen care duce la o scădere severă în randament, de până la 35%.

Prevenirea compactării solului este imposibilă, însă minimizarea efectelor sale este importantă prin folosirea unor măsuri de remediere care pot contribui la o mai bună structurare a solului pe termen lung. Astfel de măsuri includ drenaj, structura de var, structura de culturi variată, cu rotații de lungă durată, înființarea culturilor de toamnă-iarnă, păstrând solul acoperit cu vegetație și furnizarea de material organic extern, care au ca rezultat un sol uscat și reduc compactarea solului în adâncime. Sistemul de arare și cultivare a solului este critic pentru compactarea solului. Cel mai important este să se evite cultivarea atunci când solul este prea umed. Un sol uscat are o capacitate mai mare de a suporta încărcătura, în timp ce un sol umed este comprimat sub o presiune similară.

Prin folosirea corectă a parcului de mașini putem de asemenea reduce semnificativ efectul compactării, limitarea numărului de treceri, balastarea tractorului, un control pe patinarea roților și limitarea presiunii pe sol, prin utilizarea pneurilor cu o presiune scăzută sunt practici esențiale. De fapt, calitatea anvelopelor agricole se măsoară de capacitatea acestora de a susține sarcini cât mai mari la presiuni cât mai scăzute. Roțile tractoarelor intră în contact direct cu solul, distribuind sarcina utilajului, având un rol important în prevenirea compactării.

BKT, producătorul de anvelope din India, recomandă folosirea anvelopelor radiale marcate cu IF. Anvelopele clasificate ca IF (increased flexion) au o flexibilitate mai sporită în partea flancului decât anvelopele radiale standard, astfel pot transporta aceeași sarcină ca și cele standard, dar la o presiune de 20% mai puțin, fapt prin care se reduce semnificativ amprenta la sol care ajută la protejarea solului. Este bine de știut ca un tractor echipat inițial cu anvelope agricole standard poate fi echipat ulterior fără probleme cu anvelope IF.